HOMEAKTUALNOŚCIBLOGKARIERADOWNLOADFILMYKONTAKT

18  Sierpnia  2017

Przemysł 4.0

Z dumą informujemy, że kolejna hala produkcyjna o powierzchni 6000 m2 należąca do naszej firmy została oddana do użytkowania. Oznacza to, iż w tym momencie dysponujemy powierzchnią produkcyjną 26 000 m2.
W nowym obiekcie rozpoczynamy realizację projektu Smart Factory w ramach strategii Przemysł 4.0 .

W ostatnich latach zapotrzebowanie na produkty zmieniło się zasadniczo. Rynek potrzebuje ciągle nowych produktów, następuje coraz szersze dopasowanie wyrobu do potrzeb klienta, daleko idąca indywidualizacja. Stąd dostawcy muszą realizować coraz krótsze partie produkcyjne. Te oczekiwania rynku zmienią nasze życie i świat pracy, również w zakresie obróbki blachy.
Smart Factory i strategia Przemysł 4.0 jest odpowiedzią na zmieniający się rynek. Transformacja cyfrowa w ramach tej koncepcji oferuje rozwiązania sieciowe, które wnoszą duży potencjał optymalizacji. Łączy różne komponenty w ramach produkcji, optymalizuje przebieg procesów i skraca ich czas.

Addit rozpoczął proces inwestycyjny w celu realizacji tej strategii. Nowa hala została już wybudowana i przekazana do użytkowania. W następnych miesiącach zostanie dostarczony i ulokowany w niej automatyczny magazyn blach, maszyny wykrawające z głowicami laserowymi oraz maszyny laserowe do wycinania, które zostaną połączone systemem automatyzacji z magazynem.
Dodatkowo na nowej powierzchni produkcyjnej znajdą się prasy krawędziowe z automatyczną zmianą narzędzi oraz automatycznym pomiarem kąta. Całość zostanie zintegrowana systemem informatycznym, dzięki któremu po otrzymaniu od klienta modelu 3D będziemy w stanie w ciągu kilku minut zrealizować cały proces przygotowania technologicznego.
System sterujący produkcją będzie uruchamiał wytwarzanie wyrobów w danym momencie dokładnie w takiej ilości, w jakiej zamówił klient. Dzięki dynamicznemu zagnieżdżaniu wyrobów na arkuszu będziemy w stanie zastosować jeden format blachy, co usprawni zaopatrzenie w surowiec i zmniejszy stany magazynowe oraz pozwoli na optymalne wykorzystanie materiału.
Novum w całym projekcie jest znacząca redukcja czasów przezbrojeń maszyn, co pozwoli na obniżenie kosztów produkcji krótkich serii. Na końcu procesu powstaną gniazda produkcyjne grup wyrobów zorientowane na rodzaj elementów albo specyfikę branży. Do organizacji tego obszaru zostaną wykorzystane elementy filozofii zarządzania produkcją Quick Response Manufacturing (QRM).